Egyház


A dunaszentmiklósi templom története

A templom 1911-ben épült neogót stílusban. Az épület hossza 34 méter, szélessége 12 méter, magassága 17 méter. A torony magassága a kereszttel együtt 33 méter.
A templomnak 12 nagy ablaka és egy főbejárója van díszes portáléval. A szentélyben lévő két ablak az 1938-as szentév emlékére szép, festett üvegképet kapott. A Templom nyugati végén délről a sekrestye található, külön bejárattal, két kisebb ablakkal. Északról ugyanolyan nagyságban és kivitelezésben van az oratórium, üvegfallal elválasztva a szentélytől.

A toronyban két harang található. A Jézus Szíve harang 110 kg-os, a Szent Miklós harang pedig 83 kg-os, villamosításukra 1977-ben került sor.
A gót stílusú főoltár fából készült, középen a templom védőszentje Szent Miklós püspök olajfestmény képével. Jobboldalán Szent László, baloldalán pedig Szent István király teralit - öntvény szobrai láthatóak.

A csiszolt vörösmárványból készült mellékoltár a temetőben lebontott régi templom főoltára volt. 1926-ban barlangimitációval lett körülvéve, a barlangban a lourdesi Szűz Mária, a barlang előtt a térdelő Szent Bernadett szobra áll.
A kórus alatti fülkében található a Szent-sír oltár. A sziklautánzaton a fájdalmas Szűz Anya szobra, valamint a szenvedés szimbólumai (kereszt, lándzsa, spongya) láthatók, a sziklaüregben pedig a halott Krisztus corpusa fekszik.
A fából készült szószék dombormű képei a magvető Krisztust és a négy evangélistát ábrázolják.

A templom hajójában Jézus Szíve, Szűz Mária Szíve, Szent József, Szent Teréz, Nepomuki Szent János, Szent Antal, Szent Vendel és Szent Flórián szobrai láthatók.
A templomot Szent Miklós püspök tiszteletére nagy ünnepség keretében 1913. október 12-én konszekrálta Dr. Váradi L. Árpád győri megyéspüspök.
A templomnak kegyura nincsen. Fenntartása a hívek gondja és terhe.
Az eredeti torony vasbeton sisakja, egy 1922-es villámcsapáskor megrongálódott. A régi torony - a rajta lévő repedések miatt - már életveszélyessé vált, ezért 1993-ban lebontásra került. Helyette egy fa szerkezetű, vörösrézlemez borítású torony-sisak került megépítésre. Felújításra került a dupla cseréppel fedett tetőszerkezet is. E munkákkal egy időben a templom külső homlokzatának teljes felújítása is megtörtént. A felújítás költségeit a hívek adományaiból, az Egyházmegyei Hatóság és a karitatív szervezetek támogatásából valamint kismértékű saját erőből fedezte az Egyházközség.
A hívek adományaiból 1997-ben az orgona, 1999-ben pedig a templomban lévő szobrok felújítására került sor.

1999. évben készült el a templom bejáratát és a kórus feljáróját védő rácsos ajtó, aminek költségeihez az Önkormányzat is hozzájárult.
A templombelső eredeti motívumok megtartása melletti újrafestése 2000-ben kezdődött és 2001 őszén fejeződött be.
2003-ban a templom megközelítését szolgáló oldal feljáró meg lett szüntetve és helyette egy új, közel 30 méter hosszú feljáró épült díszburkolattal. Ezzel egy időben készült el a feljáró megvilágítását és a templom díszkivilágítását biztosító világítási rendszer is. E munkák anyagi fedezetét teljes mértékben az Önkormányzat biztosította.

A templom parkszerű udvara 47 méter hosszú és 27 méter széles. Az udvart hársfák szegélyezik és egyik oldalán korlát, másik oldalán kőből készült kerítés veszi körül. Itt található az I. és a II. világháború hőseinek emlékműve.

Ellátó plébánia: Tata I. (Nagytemplom)

Elérhetőség: 34/588-163

Plébános: Havassy Bálint László

 

Miserend

Kedd 16:00
Szombat 16:00